Publicat de: realtor | 24/02/2009

Trai ca în Evul Mediu în centrul Timişoarei

Peste 150 de oameni trăiesc în frig, fără vreo şansă de a se muta din vechea clădire a Întreprinderii de Industrializare a Lânii. Singura sursă de apă a locatarilor blocului „I.L.S.A.” o reprezintă râul Bega şi pompele forate de municipalitate.

Micul dejun şi toaleta zilnice încep cu un drum pentru alimentare din râul Bega Foto: Horia Călăceanu

Micul dejun şi toaleta zilnice încep cu un drum pentru alimentare din râul Bega Foto: Horia Călăceanu

Zeci de găleţi coboară zilnic pe malul Begăi, pentru a se întoarce în cele 44 de apartamente ale blocului situat la mai puţin de 15 minute de centrul Timişoarei.

Chiar dacă afară ninge sau plouă, locatarii de la „I.L.S.A.” sunt nevoiţi, cu mic, cu mare, să care apa de afară.

„Am făcut potecă până pe malul Begăi şi aducem din râu câte zece litri zilnic”, a spus Constantina Stăncele.

„Mai rău e de cei care trebuie să urce cu apa până la etajul 9”, a adăugat aceasta. Cei mai norocoşi locatari „I.L.S.A.” au prieteni care stau în apartamente obişnuite şi merg acolo o dată pe săptămână pentru a face baie.

„Pe copii îi trimitem la nişte prieteni, iar noi ne descurcăm cu apa de la pompă şi cu cea din Bega”, a spus Constantina, venită în Timişoara acum 22 de ani, pentru a lucra la vechea fabrică „I.L.S.A”.

Singura bucurie a femeilor care locuiesc aici şi pe care nu le-a părăsit încă simţul umorului rămâne „cafeluţa” de după turele de la servici, iar aburii acesteia acoperă repede bucătăria îngheţată.

„Copiii care se nasc aici nu au încotro”

Singurele încălzite sunt camerele copiilor, în timp ce frigul din apartamente concurează cu cel de afară, iar temperaturile de la parter reuşesc să le depăşească cu greu pe cele din exterior. „Avem un copil mic şi abia ne descurcăm cu un calorifer electric în camera unde stă cel mic”, a spus Maria, mama celui mai tânăr locatar din blocul „I.L.S.A.”.

Şerban mai are puţin până împlineşte doi ani şi cu toate acestea, e cât se poate de sănătos. „Copiii care se nasc aici nu au încotro. Sunt căliţi de mici”, a adăugat Maria. La fel de rezistentă este şi Mădălina, o adolescentă de 17 ani care şi-a petrecut copilăria în blocul „buncăr”.

„Este aşa de frig, că mergem mai devreme la şcoală ca să ne facem temele în clasă. Acasă ne îngheaţă degetele pe stilouri”, a povestit aceasta.

Domiciliul de pe buletin, la prieteni

Cu toate acestea, ambiţia copiilor crescuţi în blocul „I.L.S.A.” nu cunoaşte limite. „Abia aştept să plec de aici. După ce termin liceul voi merge la Academia Militară”, a mai spus Mădălina. Gerul nu este însă cea mai mare problemă a tinerilor de la ILSA. Cei mai mulţi dintre ei nu au avut mult timp buletin şi abia au fost înscrişi la liceu.

„Majoritatea am apelat la prieteni pentru a ne declara domiciliul în apartamentele lor, pentru că nimeni nu ne accepta nici măcar flotant pe adresa de aici”, a mai spus Constantina. „Nici nu vrem să ne gândim la ziua de mâine sau la ce se va întâmpla dacă vom fi evacuaţi, pentru că vom ajunge cu toţii în stradă”, a adăugat aceasta.

Zece ani fără căldură şi apă în blocul-buncăr

Săptămâna aceasta se împlinesc trei luni de când locatarii blocului I.L.S.A. au rămas fără apă. Cu lipsa căldurii sunt deja obişnuiţi. „În ’99 ne-au tăiat apa caldă, apoi în 2000 ne-au luat şi căldura, din cauza datoriilor”, a spus Constantina Stăncele.

Situaţia nu are nicio şansă de îmbunătăţire, întrucât foştii angajaţi de la I.L.S.A. se află în proces de mai bine de 14 ani cu proprietarii blocului. Au trimis zeci de scrisori la autorităţi, miniştri şi chiar preşedinţi de stat, dar fără niciun rezultat. Singura şansă de a rămâne în bloc era să plătească o chirie de 300 de euro, plus un avans considerabil, pe care oamenii nu şi-l permiteau, mai ales că în ultimele luni de lucru au fost plătiţi în stofă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: