Publicat de: realtor | 14/06/2009

Normele metodologice pentru „Prima casă” au fost aprobate

 Guvernul a aprobat normele metodologice pentru punerea în aplicarea a programului „Prima casă”, a anunţat premierul Emil Boc, potrivit căruia cei care vor dori să intre în program trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

Astfel, cei care vor să-şi achiziţioneze o casă prin acest program guvernamental trebuie să nu deţină în propietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nu au în derulare un credit ipotecar. Dovada în acest sens se va face printr-o declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului, în faţa notarului.

De asemenea, toţi cei care la momentul adoptării Ordonanţei de Urgenţă, adică începutul lunii iunie, nu aveau o locuinţă în propietate sunt eligibili. „Am pus această condiţie pentru a preveni eventualele tentaţii, ca după adoptarea actului normativ să se facă diverse tranzacţii imobiliare pentru a putea să intri în program şi să nu fi cu adevărat într-o situaţie în care să nu fi avut o locuinţă”, a explicat Boc.

El a mai spus că toţi cei care doresc să acceseze acest program trebuie să achite un avans de 5% din preţul locuinţei, dacă acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.În cazul în care preţul depăşeşte această sumă, avansul va fi mai mare, adică 3.000 de euro, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 de euro, cât garantează statul.

„Dacă vrei să-ţi cumperi o locuinţă de 100.000 de euro, plăteşti 3.000 de euro plus diferenţa de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, adică 40.000 de euro. Dacă locuinţă costă 60.000 de euro, plăteşti doar 5%”, a exemplificat Boc.

Totodată, beneficiarii nu trebuie să înstrăineze casa în următorii cinci ani de la data dobândirii şi se obligă să constituie în favoarea statului român o ipotecă de rang 1.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: