Sfaturi utile

Tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare se pot încheia în câteva zile, dar există posibilitatea ca procesul de vânzare-cumpărare să necesite o perioadă mai îndelungată. Sunt unele situaţii problematice care apar în mod frecvent, aşa că merită să le acordaţi atenţie.

  • efectuarea plăţii – Deşi tranzacţia este mai sigură prin intermediul băncii, pot apărea probleme legate de faptul că banii nu sunt tranzacţionaţi la timp sau că mai sunt unele formulare de completat (tranzacţie bancara poate dura până la 3 zile, termen de care plătitorul trebuie să ţină cont). Pe de altă parte, nu este recomandabil să aveţi asupra dumneavoastră o sumă foarte mare în numerar pe care să i-o daţi actualului propietar în prezenţa notarului, din motive care ţin de siguranţa  dumneavoastră.

  • dispariţia mobilierului – uneori, proprietarii includ în preţul imobilului şi mobilierul existent. Ce se întâmplă în momentul în care dumneavoastră aşteptaţi să vă mutaţi într-o casă mobilată şi utilată şi constataţi că proprietarul s-a răzgândit şi că a luat mobilierul cu el? Pentru a evita acest lucru, puteţi să faceţi un contract în care să inventariaţi obiectele existente în imobil şi la care să ataşaţi şi poze cu acestea, astfel încât să existe dovada unei negocieri anterioare în această direcţie.

  • degradarea imobilului – cu o zi înaintea semnării contactului, la evaluarea finală a locuinţei observaţi unele schimbări pe care le-a suferit imobilul de la ultima dumneavoastră vizită: infiltrarea apei în pereţii de exterior sau deteriorarea parchetului din cauza mutării mobilierului. În acest caz, nu uitaţi de preţ, practic nu mai vorbiţi despre aceleaşi caracteristici ale imobilului: încercaţi să renegociaţi.

  • prezenţa unor erori în documente- de aceea este bine să verificaţi de la adresă, până la sumele care vor fi implicate în tranzacţie.

  • istoricul clădirii – asiguraţi-vă că nu sunt rude care să revendice acel imobil sau că toate datoriile sunt plătite. Înainte de semnarea contractului, fiţi sigur că titlul de proprietate nu are nici un fel de alte implicaţii şi că persoana respectivă vă vinde doar locuinţa, nu şi problemele sale.

Negocierea

Un pas necesar în procesul pe care îl presupune achiziţionarea unei proprietăţi este negocierea.

Preţul pe care îl cere proprietarul nu trebuie să fie neapărat cel la care se va încheia tranzacţia. Modalitatea dumneavoastră de ofertare este cea care îl va face pe proprietar să scadă simţitor preţul sau nu (cu siguranţă şi proprietarul aşteaptă să negociaţi şi preţul pe care îl cere nu este neapărat ce îşi propune să primească).

Negocierea poate fi privită ca artă, partea pozitivă este că trucurile pot fi învăţate, iar abilităţile dobândite.

Trebuie să fiţi informat, pregătit şi realist atunci când negociaţi preţul unui imobil.

De îndată ce aţi găsit proprietatea care satisface criteriile dumneavoastră, primul pas care trebuie făcut este să aflaţi valoarea sa reală în piaţă. În această situaţie, agentul imobiliar vă poate ajuta pentru că va şti cu siguranţă dacă preţul imobilului se află sau nu în concordanţa cu preţurile practicate pe piaţa imobiliară.

Un lucru care s-ar putea dovedi util este să încercaţi să aflaţi care este motivul pentru care proprietarul vinde. Vinde pentru că vrea sau pentru că trebuie?

Chiar dacă sunteţi satisfăcut şi viitoarea locuinţă vă încântă la propriu, încercaţi să reduceţi doza de entuziasm pe care o afişaţi în faţa proprietarului. Bineînţeles, nu puteţi să treceţi în cealaltă extremă şi să oferiţi un preţ ridicol de mic pentru un imobil care are un preţ normal pe piaţă doar în speranţa că aşa veţi ajunge undeva la mijloc cu negocierea; riscaţi să ofensaţi proprietarul. Riscaţi ca negocierea să se blocheze. În orice caz, pentru proprietar nu va fi o plăcere să continue negocierea cu dumneavoastră.

Iată un exemplu: familia Popescu se află în căutarea unei locuinţe de câteva luni şi în sfârşit au găsit apartamentul cu trei camere mult dorit. Proprietarul cere 120.000 de euro. Familia Popescu se informează şi trage concluzia că imobilele care prezintă caracteristici asemănătoare se vând pentru sume de aproximativ 110.000 de euro. Domnul Popescu propune un preţ de 100.000 de euro în speranţa că va reuşi să achizitioneze acest imobil pentru 110.000 de euro. Proprietarii continuă însă să caute potenţiali cumpărători.

Ce se întâmplă dacă dumneavoastră aţi decis să acţionaţi pe cont propriu şi să nu apelaţi la o agenţie, dar trebuie să negociaţi cu agentul care se ocupă de vânzarea imobilului?

Gândiţi că în faţa dumneavoastră se află un profesionist, o persoană care face acest lucru în mod curent. Trebuie să îi arătaţi că sunteţi foarte bine informat şi pregătit pentru a trece prin acest proces. Lăsaţi-l să se exprime şi folosiţi părţi din strategia lui; chiar dacă nu o să îl convingeţi astfel să scadă preţul, va înţelege care este nivelul la care negociaţi.

Pe cont propriu, sau alaturi de o agentie imobiliara?

O alegere importantă pe care trebuie să o luaţi în momentul în care vă hotărâţi să acţionaţi şi să achiziţonaţi o locuinţă, este modul în care veţi face acest lucru.

Concret, veţi avea de ales între două posibilităţi: să vă ocupaţi dumneavoastră de tot procesul sau să lucraţi cu o agenţie imobiliară.

Dacă decideţi să achiziţionaţi noua proprietate pe cont propriu, trebuie să luaţi în considerare că acest lucru presupune mult timp şi că cele mai multe imobile scoase la vânzare sunt promovate prin intermediul agenţiilor care au ca activitate principală tocmai acest lucru.

În ultimii ani, agenţiile au căpătat experienţă şi au îmbunătăţit considerabil serviciile, iar agenţii imobiliari sunt din ce în ce mai eficienţi.

Nu trebuie să vă impacientaţi în momentul în care agenţia vă propune să semnaţi un contract de vizionare prin care este specificat că nu puteţi achiziţiona imobilele prezentate de agenţie, eliminând-o pe aceasta şi încheind tranzacţia direct cu proprietarul. Dacă analizăm obiectiv, demersul este unul firesc prin care agenţia imobiliară îşi protejează interesele. Un agent imobiliar, vă dă acces la proprietăţi la care este probabil să nu puteţi ajunge prin mijloacele proprii, dar care se află în baza de date a agenţiilor.

Agenţiile vă pot asista şi în procesul de negociere a preţului cu prorietarul sau în elaborarea documentelor necesare. Secretul este să alegeţi agenţia potrivită. Puteţi citiţi mai multe despre ce să urmăriţi atunci când selectaţi o agenţie imobiliară aici

Responses

  1. incredibil ce tepe poti sa-ti iei daca nu mergi prin agentie… cunosc o gramada de cazuri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: