Publicat de: realtor | 15/06/2009

Scutiri de taxe la intabularea terenurilor şi imobilelor retrocedate

Statul elimină o serie de taxe percepute în domeniul înregistrării proprietăţilor. Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Timiş va pune în aplicare prevederile stabilite de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, referitoare la tarifele percepute pentru serviciile furnizate.

Scutiri de taxe la intabularea terenurilor şi imobilelor retrocedate

Astfel, serviciile de primă înregistrare în cadastru şi cartea funciară pentru terenurile agricole situate în extravilanul localităţilor, dobandite prin titlurile de proprietate emise în baza Legilor fondului funciar, precum şi pentru imobilele aflate în patrimoniul statului şi al unităţilor administrativ teritoriale, beneficiază de scutire la plata taxelor.

Aceste facilităţi se acordă şi pentru recepţia lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară cu privire la imobilele ce fac obiectul Ordonanţei privind desemnarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în vederea realizării de lucrări de construire şi/sau reabilitare a caselor de locuit din zonele calamitate. Şi în cazul serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară solicitate de instanţele de judecată, organele de cercetare penală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se aplică scutiri de tarife.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor deposedaţi de proprietăţile imobiliare în perioada regimului comunist, tariful de intabulare a imobilelor dobândite în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, nu se mai percepe tariful în mod procentual, raportat la valoarea imobilului, ci a fost diminuat la suma de 60 de lei. Serviciile care se referă la înscrieri în cartea funciară includ şi eliberarea gratuită a unui extras de carte funciară pentru informare, care certifică modul în care a fost făcută înscrierea.


Lasă un comentariu

Categorii